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BUREAU OF INDUSTRY AND SECURITY 
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

“NO RUSSIA” CONTRACT CLAUSES 
CURRENT AS OF AUGUST 23, 2024 

 
Q1:  The European Union (EU) requires sales contract clauses that prohibit certain reexports 
to Russia and reexports for use in Russia. The contract must include adequate remedies in the 
event of breach, and the government must be informed upon breach. Does the United States 
have a similar requirement? 
 
A1:  

• For details of EU requirements for a "No re-export to Russia” clause, see Article 12g and 
13 of Council Regulation (EU) No 833/2014 of 31 July 2014 concerning restrictive 
measures in view of Russia's actions destabilizing the situation in Ukraine.  

 
• The terms of a sales contract to buy or sell items have no bearing on the application of 

U.S. export control restrictions under the EAR. Items that are subject to the EAR and that 
require authorization under the EAR for reexport or export from abroad to Russia must be 
authorized under a BIS license or license exception, regardless of whether you purchased 
the items under a contract with a “No re-export to Russia” clause. Note also that the EAR 
restricts in-country transfers within Russia of items that are subject to the EAR, again 
regardless of any terms of a sales contract.   

 
• While the United States does not require contractual clauses prohibiting the reexport or 

export from abroad of items subject to the EAR to Russia, including such clauses or other 
statements in your export documents can help protect you as a seller and ensure your 
customer does not involve you in a violation of the EAR. It is particularly important for 
your foreign customers to understand that the licensing requirements for reexports and 
exports from abroad in the EAR continue to apply to transactions that take place after the 
initial export, reexport, or transfer (in-country) outside of the territory of the United 
States.  

 
• For example, while a destination control statement (DCS) is required in certain 

circumstances as set forth in Section 758.6 of the EAR, exporters can include a DCS in a 
commercial invoice or elsewhere in their export documentation even if not required to do 
so under the EAR. The addition to sales or export contracts of these statements or other 
provisions designed to notify the buyer that items in the contract may be subject to the 
EAR and may require further authorization for reexport, export from abroad, or transfer 
(in-country) may protect you from liability should there be a failure to obtain required 
EAR authorization. Including contractual clauses committing the importer in third 
countries not to reexport (or export from abroad) the items to, or transfer them within, 
Russia or Belarus, and not to resell the items to any third-party business partner unless 
that partner agrees not to reexport the items to Russia or Belarus, demonstrates the 

https://finance.ec.europa.eu/publications/no-re-export-russia-clause_en
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A02014R0833-20240224
https://www.ecfr.gov/current/title-15/subtitle-B/chapter-VII/subchapter-C/part-758/section-758.6
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seller’s commitment to minimizing the risk of unlawful diversion of the seller’s items. 
Contractual requirements to monitor for post-sale diversion and provide notice of 
diversion to the seller, or contractual penalties for breach of these terms may further 
demonstrate the exporter’s intent. Furthermore, if a contract clause prohibiting reexport 
(or export from abroad) to Russia is proposed and rejected, that should be considered a 
red flag that must be resolved before further engaging in the transaction. 
 

• It should be noted that the EAR license requirements on reexports and exports from 
abroad to Russia apply to any items subject to the EAR, which includes items on the 
Common High Priority List (whether produced in the United States or overseas subject to 
the foreign direct product rule) and firearms. To review the categories of items that 
require a license for export, reexport, or transfer (in-country) to Russia and Belarus under 
the EAR, see Section 746.8 of the EAR. 

 
• The United States does not mandate that exporters notify the U.S. Government if they 

discover that an item they have exported from abroad or reexported is later diverted to 
Russia without the appropriate EAR authorization. However, if you discover that this has 
occurred, you may wish to voluntarily disclose any potential or actual involvement in this 
export control violation.  BIS encourages the submission of such a disclosure even when 
the violation occurred after the initial sale. See Section 764.5 of the EAR.  Anyone can 
inform BIS of a potential EAR violation anonymously by completing the confidential 
enforcement tip/lead form on the BIS website or calling the Enforcement Hotline at 800-
424-2980. 

 

https://www.bis.doc.gov/index.php/all-articles/13-policy-guidance/country-guidance/2172-russia-export-controls-list-of-common-high-priority-items
https://www.ecfr.gov/current/title-15/subtitle-B/chapter-VII/subchapter-C/part-746/section-746.8
https://www.ecfr.gov/current/title-15/subtitle-B/chapter-VII/subchapter-C/part-764/section-764.5
https://www.bis.doc.gov/index.php/component/rsform/form/14?task=forms.edit
https://www.bis.gov/voluntary-self-disclosure

