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Q.1: May a foreign person, such as an intermediate consignee or end user, “self-determine”
(i.e., assess for itself) the jurisdictional and classification status of a commodity, item of
software, or unit of technology under the International Traffic in Arms Regulations
(ITAR) or the Export Administration Regulations (EAR), respectively, absent a U.S.
government or other reliable determination pertaining to such items?

A.1: Yes. Absent such a determination, a foreign person may make a self-determination of an
item’s jurisdictional and classification status. Indeed, a foreign person is obligated to know
whether an item is subject to the ITAR or, if subject to the EAR, how it is classified before
reexporting or transferring the item in order to ensure compliance with the ITAR’s and the
EAR’s licensing and other obligations. The U.S. exporter is responsible for determining the
jurisdictional and classification status of the items it is exporting. However, if reliable
jurisdictional and classification information has not already been provided by another party, such
as the original equipment manufacturer, then the foreign person may and, indeed, must make
these determinations itself in order to avoid violating the ITAR or the EAR if it later reexports or
retransfers the article or item. As a matter of due diligence, however, the foreign person should
seek jurisdictional and classification information from the manufacturer of the items or the
owner of the technology in question and resolve any potential differences in interpretation. If
after reviewing the ITAR’s U.S. Munitions List (USML) and all relevant facts, doubt exists
regarding whether the item is enumerated or otherwise described on the USML, the foreign
person should request from DDTC a commodity jurisdiction determination pursuant to 22 C.F.R.
§ 120.4. If the item is clearly not enumerated or otherwise described on the USML and, after
reviewing the EAR and all relevant facts, there is doubt regarding whether or where the item is
enumerated or otherwise described on the EAR’s Commerce Control List, then the foreign
person should request from the Department of Commerce’s Bureau of Industry and Security a
commodity classification determination pursuant to 15 C.F.R. § 748.3.



