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April 2024 Firearms Rule Additional FAQs  
(20 September 2024) 

  
Q.1: I export parts for lightweight semi-automatic (ArmaLite style or AR) 
sporting rifles. Are such sporting rifle parts now classified under Export 
Control Classification Number (ECCN) 0A509 or under ECCN 0A501?    
 
A.1: ECCN 0A509 only controls lower receivers (the part of the rifle that may 
include the fire control group, magazine well, and pistol grip; the part that would 
be serialized) or any “part,”  “component,”  “device,” “attachment,” or “accessory” 
(such as a bump stock) that is designed or that functions to convert a non-semi-
automatic firearm controlled under ECCN 0A501 or ECCN 0A502 into a semi-
automatic firearm, or to accelerate the rate of fire of a semi-automatic firearm 
controlled under ECCNs 0A506, 0A507, or 0A508. All other sporting rifle parts 
remain controlled under ECCN 0A501. For example, a complete upper receiver or 
trigger group would be controlled under ECCN 0A501.c and a “specially 
designed” buffer tube would be controlled under ECCN 0A501.x. 
 
Q.2: Before the recent amendments to the Export Administration Regulations 
(EAR) (89 FR 34680), I relied upon License Exception TMP to send firearms 
to trade shows and then return them to the United States after the shows. 
With the addition of CC2 (Crime Control) as a reason for control, it appears 
TMP is not eligible in such situations for destinations other than NATO + 4 
(Australia, India, Japan, New Zealand) countries. Am I correct? 
 
A.2: You are correct. You may not use a license exception restricted by 
§740.2(a)(4), which excludes the use of all EAR license exceptions, except those 
that are specified. You may not use License Exception TMP (§ 740.9 of the EAR) 
to export firearms to trade shows in destinations other than other than NATO + 4 
countries. Instead, you would need to apply for a license noting that the items are 
destined for a trade show and that they will be returned to the United States after 
the show. If granted, a license would authorize you to export the items and clear 
Customs when returning the items to the United States without having to obtain 
import authorization from the Department of Justice’s Bureau of Alcohol, 
Tobacco, Firearms and Explosives (ATF). An ATF import authorization would not 
be required in this case because the export is authorized under the EAR and TMP 
requires that the exported item be returned to the United States or otherwise 
disposed of in accordance with the EAR.   
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Q.3: In addition to the impact discussed in Q:2, what other impacts does the 
imposition of CC2 as a reason for control for most of the 0x5zz ECCN have on 
the ability to use EAR license exceptions?   
 
A.3: Prior to using any EAR license exception, an exporter, reexporter, or 
transferor must review the general restrictions on the use of license exception 
exceptions under § 740.2.  If the export, reexport, or transfer (in-country) is subject 
to a general restriction, then a license exception may not be used for that export, 
reexport, or transfer (in-country).   
 
Paragraphs (a)(4)(ii) through (iv) of § 740.2 specify that the if the export, reexport, 
or transfer (in-country) is authorized under License Exception GOV by 
§ 740.11(b)(2)(ii) (official use by personnel and agencies of the U.S. government); 
under License Exception BAG by § 740.14(e); or under License Exception STA by 
§ 740.20,  then the restriction on the use of license exceptions under § 740.2(a)(4) 
is not applicable. The restriction applies to any other of the EAR’s license 
exceptions that may be available to export, reexport or transfer (in-country) certain 
0x5zz items, when destined for countries outside of NATO + 4 (Australia, India, 
Japan, New Zealand). See § 740.2 for additional guidance. 

If the export, reexport, or transfer (in-country) is not otherwise restricted under one 
of the general restrictions in § 740.2, the exporter, reexporter, or transferor should 
review the terms and conditions of the license exception they would like to use to 
determine whether the proposed transaction meets of the applicable terms and 
conditions of the license exception.    

Q.4:  I will be transhipping1 an item controlled under ECCN 0x5zz through 
Miami to Central America. Would the general restriction under § 740.2(a)(4) 
be applicable to this scenario?    

A.4: Section 740.2(a)(4) may restrict the availability of EAR license exceptions. 
BIS recommends that persons transshipping items controlled under ECCN 0x5zz 
reference notes 3 and 4 to paragraph (b) of License Exception TMP under § 740.9 
of the EAR.  

As an example of the applicability of Notes 3 and 4 of §740.9(b), if a 0A501.a 
firearm is cargo on an aircraft that is transiting the United States, is not unladen 
from the aircraft while in the United States, and it is not originally manifested to 

 
1 ‘Transshipment’ is not a defined term under the EAR but in this question should be interpreted to mean the practice 
of exporting an item from one country through a second country or countries to its country of destination.  

https://www.bis.gov/ear/title-15/subtitle-b/chapter-vii/subchapter-c/part-740/ss-7402-restrictions-all-license
https://www.ecfr.gov/current/title-15/subtitle-B/chapter-VII/subchapter-C/part-740/section-740.9
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the United States, then an EAR authorization is not required.  However, if the 
0A501.a firearm is unladen from the aircraft or vessel on which it entered the 
United States and is transferred to another aircraft or vessel, then an EAR 
authorization is required for the export of the 0A501.a firearm from the United 
States and the general restriction under § 740.2(a)(4) would be applicable unless a 
license exception identified under (a)(4)(ii) through (iv) is available or the export is 
to a country identified in paragraph (a)(4)(i) and the export otherwise meets the 
applicable terms and conditions of an EAR license exception.   

Also note that for the temporary import of firearms into the United States, 
importers, including transhippers, should review the requirement in § 758.10 of the 
EAR - Entry clearance requirement for temporary imports. 
 
Q.5: Is it possible to apply for a license for different types of firearms with 
different ECCNs on the same license application? 
 
A.5: Yes, you may include firearms and related items controlled under ECCNs 
0A501, 0A502, 0A503, 0A504, 0A505, 0A506, 0A507, 0A508, and 0A509 on the 
same application.  However, you need to make each ECCN as a separate line item 
with its own quantity and dollar value. For semi-automatic firearms, you should 
indicate the appropriate item’s paragraph (e.g., 0A506.a, 0A507.b) of the ECCN 
and include the quantity of each in the item’s technical description.  
 
Q.6: May I use a single ECCN (e.g., 0A504) without specifying paragraph in 
my application, or do I need a separate line item for each paragraph (e.g., 
0A504.a, 0A504.i)? May I estimate the quantity of each item?  
 
A.6: You must specify the paragraph of each item in your application as a separate 
line item. You may estimate the quantity of each item that you expect to export 
over the one-year validity period of a license. Please note that for items for which a 
country requires an import certificate, the estimated quantity must be consistent 
with the quantity on the certificate. 
 
Q.7: Does License Exception STA remain available for exporting ammunition 
components under ECCN 0A505.x to NATO countries? 
 
A.7: Yes. You may still use License Exception STA to export, reexport, or transfer 
(in-country) ammunition components controlled under ECCN 0A505.x to NATO 
countries. As noted in the A.3 above, most of the 0x5zz items, including 0A505.x 
items, are controlled for CC2 reasons, which triggers the general restriction under 
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§ 740.2(a)(4).  However, because an export, reexport, or transfer (in-country) 
within a NATO member state is within the scope of § 740.2(a)(4)(i), the general 
restriction is not applicable. Additionally, License Exception STA is listed under § 
740.2(a)(4)(iv) as eligible to overcome the general restriction.  Therefore, provided 
that all applicable terms and conditions are complied with, License Exception STA 
may be used to authorize the export, reexport, or transfer (in-country) to or within 
a NATO member state of ammunition components controlled under ECCN 
0A505.x.  Note that for purposes of using License Exception STA for ECCN 
0A505.x items, Country Group A:6 destinations are excluded, but Country Group 
A:5 members (including members who are not NATO member states) may receive 
0A505.x ammunition components.    
 
Q.8: I am a U.S. citizen and will be moving abroad for a few years, then 
moving back to the United States, and would like to take my bolt action 
hunting rifle and shotgun with me. May I rely on License Exception BAG to 
do this? 
 
A.8: Yes, provided you meet all the applicable terms and conditions of License 
Exception BAG under § 740.14, License Exception BAG may be used for the 
temporary export of firearms, but it may not be used for permanent export. The 
firearms must be returned to the United States when you move back, or otherwise 
authorized to remain abroad under the EAR. Of note, License Exception BAG is 
not available to authorize exports to “CARICOM” countries, or other destinations 
otherwise restricted in § 740.2. You may not use License Exception BAG if you 
know at the time of export that you will be permanently exporting the firearm.  
Further, if circumstances change after the firearm has been temporarily exported, 
e.g., you want to sell the firearm instead of returning it to the United States, you 
will need to obtain a BIS license authorizing the firearm to permanently stay 
outside the United States prior to selling and then transferring (in-country) or 
reexporting the firearm. Certain exceptions apply, e.g., if the firearm will be 
transferred or reexported for personal use by personnel of the U.S. government, 
License Exception GOV under section 740.11(b)(2)(i) may be applicable. BIS 
reminds exporters using License Exception BAG for end item firearms that they 
also need to comply with the requirements in § 758.11 Export clearance 
requirements for firearms and related items. 
 
Q.9: Am I required to identify specific government end users on my license 
application to export firearms, ammunition, optical sighting devices, and 
related items to distributors/retail outlets, or is an end use statement reflecting 
resale to government/law enforcement/military end users adequate? 
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A.9: For A:1 countries, an end use statement reflecting resale to government/law 
enforcement/military is adequate on a license application for the export of 
firearms, ammunition, optical sighting devices, and related items to 
distributors/retail outlets. The distributors/retail outlets listed as consignees may 
only resell the items to the categories of end users reflected in the end use 
statement included on the application. 
  
For non-A:1 countries, license applications for resale to government/law 
enforcement/military end user(s) must identify the specific agency(ies) as end 
user(s). It is not necessary to identify specific individuals within the agency(ies) as 
end users.  If the specific end user(s) are not identified, the application will be 
returned without action.  
 
Q.10: Are there steps I should take if an Import Certificate does not appear to 
be required by the country of destination for the firearms and/or firearms-
related items listed on my license application? 
 
A.10: As noted in § 748.12, you must submit an Import Certificate if required by 
the importing country. BIS recommends that you take reasonable steps to ascertain 
whether the country of destination requires an Import Certificate and provide 
relevant documentation of your efforts. These steps may include locating a citation 
and/or relevant text from the destination country’s applicable legal or regulatory 
authority or obtaining a letter signed by an appropriate government official of the 
destination country. A certified English translation must be included with any 
submitted documents that are not in English (see § 748.9(d)(1)).  Such information 
will facilitate the processing of your license application and reduce the likelihood 
of delay. Please contact the Office of Non-Proliferation and Foreign Policy at 
NFPC_Firearms@bis.doc.gov if you encounter difficulties in obtaining such 
information. 
 


