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Q1:  What are the benefits under the EAR to countries partnering with the United States 

that are listed in supplement no. 3 to part 746 of the EAR as “excluded” countr ies? 

 
A1:  The countries listed in supplement no. 3 to part 746 of the EAR are countries that have 

committed to implementing export controls under their domestic laws that are substantially 
similar to the U.S. controls on Russia and Belarus.  As a result of their commitment, these 
countries are not subject to the license requirements of the FDP rules for Russia and Belarus in § 
734.9(f) and (g) that would otherwise apply.  Additionally, for these countries, AT-only and 

9A991 items are not counted as U.S.-origin controlled content for purposes of de minimis 
calculations under section 746.8(a)(1) that would otherwise apply in determining whether a 
foreign-produced item is subject to the EAR.  (see § 746.8(a)(5) of the EAR) 
 

Q2:  Have the de minimis rules changed for foreign-produced items that are subject to the 

EAR and are destined to Russia or Belarus? 

 

A2:  No.  The de minimis rules in § 734.4 of the EAR have not changed for foreign-

produced items that are destined for Russia or Belarus.  However, as described in 
§ 746.8(a)(5), there are differences in applying the de minimis rules in § 734.4 and the 
guidance for de minimis calculations in supplement no. 2 to part 744 of the EAR, depending on 
the country from which the foreign-made item is reexported or exported from abroad.  As 

stated in A1 of this section above, because the countries listed in supplement no. 3 to part 746 of 
the EAR are countries that have committed to implementing export controls under their domestic 
laws that are substantially similar to the U.S. controls on Russian and Belarus, if the foreign-
produced item being reexported or exported from abroad to Russia or Belarus is from a 

country listed in supplement no. 3 to part 746, U.S.-origin content that is controlled on the 
CCL for AT reasons only or is classified under ECCN 9A991 is not considered controlled 
content for the purposes of a de minimis calculation under § 746.8(a)(1).  AT-only ECCNs are 
those that have only AT in the ‘reason for control’ paragraph of the ECCN. 

 


